Het beeld wordt steeds completer, maar het gras blijft.

7 maart 2016 - Dunedin, Nieuw-Zeeland

Hallo allemaal,

de afgelopen dagen krijgen we nog meer indrukken en nog meer en extremere verschillen te zien. Dat zoeken we ook een beetje, om een goed beeld te krijgen, om te begrijpen welke diversiteit hier ook is in systemen. Zou het ondanks de extreem lagere melkprijs dan ook op verschillende manieren kunnen? Eigenlijk laten verschillende bedrijven dat wel zien, hoewel je in een paar uur natuurlijk niet alles te horen krijgt. Wel boeiend....en twee horen meer dan één.

6 Robots melken 460 koeien met weidegang
Zie ook voor dit bedrijf vooral de foto's en de 2 filmpjes. Op dit bedrijf iets minder onder de indruk van het graslandmanagement, maar des te meer van de aandacht voor de koe-flow en aandacht voor de koeien zelf. Blok-afkalving...betekent drukte en piek, ook voor de robot. Bedrijf is wat nieuwer, is nog weer beter nagedacht over het voorkomen van rechte hoeken en een echte A, B, C beweiding. Koeien mogen niet te klein worden, omdat ze anders niet goed passen in de robot. Koeien die moeten wachten (nu zie je even en piek, omdat er een perceel 'opgehaald' moet worden), komen in een soort 'rondweg' terecht rond de zes robots. Die keurig opgesteld staan in een soort taartpuntopstelling.

6 robots in soort taartpunt opstelling

24 en 16 robots
In NL al vaak verhalen gelezen over dit bedrijf. Bedrijf melkt in totaal op verschillende bedrijven meer dan 12.000 koeien. Ook dus in grass-based systemen. Kan dus mooi vergelijken. En ook met de koeien binnen kunnen ze een heel eind komen in de lagere kostprijs. Systeem blijft namelijk wel gebaseerd op veel ruwvoer en op KIWI-cross koeien. Kleiner en beter aangepast aan minder krachtvoer en veel ruwvoer. Ook hier in een 'indoor' systeem wordt nu gekeken hoever ze kunnen meebewegen met de lage melkprijs, door zoveel mogelijk ruwvoer en zo weinig mogelijk krachtvoer. Dus niet pasture-based, maar ruwvoer-based.

2 stallen met iedere 8 robots van Lely

Hybride systeem voor NL?
Eerste bedrijf wat echt lijkt op NL, en laat zien dat die lessen er wellicht ook zijn. 460 koeien op een huiskavel van 53 ha. Rest wordt van supportblok (veldkavel) aangevoerd. Koeien vreten 2 keer per dag een perceel kaal (ca 24 percelen). En zijn tussendoor in een overdekte roostervloer (HerdHome). zie ook filmpje. Die stal zouden wij anders maken. Maar kijk je naar de beweiding, dan zie je ca 8-9 kg ds vers gras in de koeien gaan, en de rest van het ruwvoer en krachtvoer wordt twee keer per dag (halve dag voor het melken) aan de koeien gegeven. Koeien komen zelf naar huis door 'smart-gate'. Bedrijf werkt met een feedwedge en met een aangepaste versie om de bijvoeding te beoordelen. Want vers gras moet er nog steeds in!!! Dit lijkt erg op wat wij in NL doen en ook kunnen. De proef van afgelopen jaren op Dairy Campus met 24 percelen, die kun je zo hierin kopiëren. Maar dan wel met beregening hier.

Koeien komen zelf naar huis

En een beetje cultuur snuiven...
Daar maken we nu steeds meer tijd voor. Langs de kust, bijzonder plaatsen en genieten van het lekkere weer. Hoe verder naar het zuiden, hoe minder plat en meer gevarieerd. Steeds meer bergen en heuvels. En als er dan weer een stukje wat platter is...dan zie weer melkveebedrijven :) Maar slapen in zo'n cottage is ook heel speciaal...
Cottage B & B op zaterdagavond

Nog een keer een logger? Misschien thuis, misschien hier... we zullen zien.

Groeten allemaal!

Foto’s